Indian history for competitive exams

Home Page   

Previous   Next

14. Who among the early nationalists worked in England to mobilize public opinion in favour of the Indian National Movement?
(a) Gopal Krishna Gokhale
(b) D Wacha
(c) Lala Lajpat Rai
(d) Dadabhai Naoroji
15. India’s famous Peacock Throne and the diamond Koh-e-Noor were taken away by
(a) Ahmad Shah Abdali
(b) Mohammad Ghori
(c) Nadir Shah
(d) Robert Clive
16. Which of the following Anglo-Mysore wars came to end by the treaty of Serirangapatnam?
(a) I Anglo-Mysore War
(b) II Anglo-Mysore War
(c) III Anglo-Mysore War
(d) IV Anglo-Mysore War
17. Who was the Peshwa when the Third Battle of Panipat (1761 A.D.) was fought between the Marathas and the Afghans?
(a) Balaji Baji Rao (b) Baji Rao
(c) Narayan Rao (d) Madho Rao
18. Which of the following prominently fought for and got widow marriage legalised?
(a) MG Ranade
(b) Ishwar Chandra Vidyasagar
(c) Raja Rammohan Roy
(d) Annie Besant
19. Who was the Peshwa when the Third Battle of Panipat (1761 A.D.) was fought between the Marathas and the Afghans?
(a) Balaji Baji Rao (b) Baji Rao
(c) Narayan Rao (d) Madho Rao
20. With reference to India freedom struggle, consider the following events
1. Champaran Satyagraha
2. Dandi March
3. Jallianwala Bagh tragedy
4. Partition of Bengal
The correct chronological order of these events is
(a) 1, 4, 3, 2 (b) 4, 1, 2, 3
(c) 1, 4, 2, 3 (d) 4, 1, 3, 2
21. The earliest Surat factories were established by the
(a) Portuguese (b) Dutch
(c) English (d) French
22. “In 1893 he started using the traditional religious Ganapati festival to stimulate nationalism among young Maharashtrians….” This passage refers to
(a) Vishnu Shastri Chiplunkar
(b) VD Savarkar
(c) Gopal Krishna Gokhale
(d) Bal Gangadhar Tilak
23. Who among the following was called as ‘Father of Indian Renaissance’?
(a) BG Tilak
(b) Gopal Krishna Gokhale
(c) Lala Lajpat Rai
(d) Raja Ram Mohan Roy
24. The practice of Sati was declared illegal by
(a) Lord Rippon
(b) Lord Cornwallis
(c) Lord William Bentinck
(d) Raja Ram Mohan Roy
25. The first fort which the British constructed in India was
(a) Hooghly Fort (b) St George Fort
(c) Agra Fort (d) St David Fort
26. Who among the following attended all the three Round Table Conferences?
(a) Madan Mohan Malviya
(b) Annie Besant
(c) Mahatma Gandhi
(d) BR Ambedkar
27. Who amongst the following is associated with the Local Self- Government Act?
(a) Cornwallis (b) William Bentinck
(c) Dalhousie (d) Rippon
28. Raja Ram Mohan Roy and David Hare were associated with the foundation of the
(a) Hindu College (b) Rippon College
(c) MAO College (d) Sanskrit College.

Answers:

15. (c) 16. (c) 17. (b) 18. (b) 19. (a) 20. (d) 21. (c) 22. (d) 23. (d) 24. (c) 25. (b) 26. (d) 27. (d) 28. (a)


Home Page   

Previous   Next