History mcq for competitive exam

Home Page   

Previous   Next

29. Mahatma’ was added before Gandhiji’s name during
(a) ChSatyagrahatyagraha
(b) Rowlatt satyagraha
(c) Amritsar session of INC in 1919
(d) Initial stages of Khilafat movement
30. Consider the following events
1. Swadeshi Movement
2. Home Rule Movement
3. Anti-Rowlatt Act Movement
4. Khilafat Movement
Their correct chronological order is
(a) 1, 2, 3, 4 (b) 1, 2, 4, 3
(c) 2, 1,4, 3 (d) 3, 1,2,4
31. Who said, “Good government was never a good substitute for self-government” ?
(a) Raja Ram Mohan Roy
(b) Swami Dayananda
(c) Ramakrishna Paramhansa
(d) Swami Vivekanand
32. Who among the following pioneered Khilafat Movement?
(a) Sir Syed Ahmed Khan
(b) M.A.Jinnah
(c) Mahatma Gandhi
(d) Ali Brothers
33. Consider the following events
l. RowlattAct 2. Ilbert Bill
3. Regulating Act 4. Foundation of INC
The correct chronological order of these events is
(a) 3, 2, 4, 1 (b) 2, 1, 3, 4
(c) 4, 1, 2, 3 (d) 1, 3, 4, 2
34. The first Bengali political drama which presented the story of the brutality of English indigo planters was
(a) RastGoftar
(b) Indian Social Reformer
(c) Neel Darpan
(d) Shome Prakash
35. Who among the following was the first to emphasise the instruction in science and literature through the English language was necessary for building up to modern India?
(a) Raja Ram Mohan Roy
(b) Gopal Krishna Gokhale
(c) Sir Syed Ahmad Khan
(d) Ishwar Chandra Vidyasagar
36. Which of the following institutions were not founded by Mahatma Gandhi?
(a) Phoenix Ashram
(b) Vishwa Bharati
(c) Sevagram Ashram
(d) Sabarmati Ashram
37. The leader to have the unique distinction of firing the first shot in the rebellion of 1857 was
(a) Tantya Tope (b) Bakht Khan
(c) Mangal Pande (d) None of the above
38. Lord Curzon is best known for which of the following?
(a) University Act of 1904
(b) Partition of Bengal in 1905
(c) Indian Councils Act of 1892
(d) Government of India Act of 1909
39. The term ‘Congress’ was derived from
(a) the history of North America
(b) Irish history
(c) British Commonwealth
(d) the name of the American Parliament (Congress)
40. Who was the pioneer among the following social reformers?
(a) Raja Ram Mohan Roy
(b) Dayanand Saraswati
(c) Ramakrishna Paramhansa
(d) Swami Vivekanand
41. Who was the first Englishman to preside over a Congress session?
(a) AO Hume (b) W Wedderburn
(c) George Yule (d) None
42. Indian National Congress found wide acceptance initially among
(a) peasants and working class
(b) landlords
(c) the educated middle class
(d) businessmen.

Answer:

29. (a) 30. (a) 31. (b) 32. (d) 33. (a) 34. (c) 35. (a) 36. (b) 37. (c) 38. (b) 39. (a) 40. (a) 41. (c) 42. (c)


Home Page   

Previous   Next