NEXT

PREVIOUS

HOME

Economics Class Ten Additional Questions

Chapter 1: Development

Very Short Answer Type Questions

16. What is India’s rank in per capita income?

Ans. With just US$ 1840 per capita income per year (2016) India is placed in the category of low middle-income countries.

17. Name some common things that people generally desire.

Ans. People generally desire regular work, better wages and decent price for their products or crops that they produce.

18. What should be the per capita income of a country to be a rich country?

Ans. US$ 12236 per annum and above (2016).

19. Literacy rate measures the proportion of the literate population in which age group?

Ans. The age group of 7 years and above.

20. What is the Infant Mortality Rate (IMR)?

Ans. IMR indicates the number of children that die before the age of one year as a proportion of 1000 live children born in that particular year.

21. Why per capita income is considered as an important parameter of measuring economic development?

Ans. The aim of economic development of a country is to raise the living standards of the people and through this to raise their consumption level. This can be estimated through the per capita income.

22. Which state in India has the lowest infant mortality rate?

Ans. Kerala.

23. Why Kerala has a low infant mortality rate?

Ans. It is due to the adequate provision of basic health and educational facilities.

24. Name the report published by UNDP that compares countries based on the educational levels of the people, their health status and per capita income.

1 Mark Questions

Ans. Human Development Report.

25. What is the full form of HDI?

Ans. Human Development Index.

26. Define Net Attendance Ratio.

Ans. It is the total number of children of age group 14 and 15 years attending school as a percentage of the total number of children in the same age group.

27. What does PDS stand for?

Ans. It stands for the Public Distribution System.

28. Which organization publishes the Human Development Report?

Ans. United Nations Development Program (UNDP).

29. Name the method used to find out undernourished adults in the country.

Ans. The Body Mass Index (BMI) method.

30. Besides the size of per capita income, what other property of income is important in com­paring two or more societies?

Ans. Besides the above, equitable distribution of wealth is preferable.

 31. Give an example of a non-renewable resource.

Ans. Crude oil.

32. Which resource is under serious threat of overuse in many parts of India?

Ans. Groundwater in India.

33. How can we ensure the sustainability of development? Suggest any one way.

Ans. Sustainability of development can be ensured by adopting measures to reduce the level of non-renewable resources.

34. What is meant by sustainable development?

Ans. It means that development in the present should not compromise with the needs of future generations.

35. State any one reason for the overuse of resources.

Ans. Overpopulation of the country is responsible for the overuse of resources.

NEXT

PREVIOUS

HOME