PREVIOUS

NEXT

HOME PAGE

Click here for Study Material of Class 6 to 12 And Competitive exams and IIT-JEE, AIIMS and NEET Exams.

Class Seven Chapter 7 Science Additional Questions

Chapter 7: Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate

Additional Questions

Fill in the blanks:

1. The weather reports are prepared by___________ of India.

2. __________ of a place changes day after day and week after week.

3. Maximum and minimum thermometers are used to measure_____________.

4. Penguins and are found in___________.

5. _________ is a migratory bird.

Answers: 1. Meteorological department

2. Weather 3. atmospheric temperature

4. Polar Regions 5. Siberian Crane

State whether the following statement is true or false:

1. Kerala has a cold climate.

2. Toucan birds have a strong trunk.

3. The sun is responsible for all the changes in the weather.

4. Weather reports predict the annual rainfall of a region.

5. Penguins are white in colour and easily merge with the white polar ice.

Answers: 1. False 2. False 3. True 4. False 5. True

Very Short Answer Type Questions

1. What is the main source of energy that causes changes in the weather?

Answer: Sun is the main source of energy that causes changes in the weather.

2. Write the name of anyone migratory bird.

Answer: Siberian Crane is one of the migratory birds.

3. Give some examples of countries where tropical rainforests are found.

Answer: India, Malaysia, Indonesia, Brazil, Republic of Congo, Kenya, Uganda and Nigeria are some of the countries where tropical rainforests are found.

4. Give some examples of places where the polar region are found.

Answer: Canada, Greenland, Iceland, Norway, Sweden, Finland, Alaska in the U.S.A. and Siberian region of Russia are some of the places where the polar region is found.

5. Name the two regions of the earth with the extreme climatic condition.

Answer: Tropical and Polar region on Earth which have the extreme climatic condition.

6. Name some animals living in the rainforest.

Answer: Monkeys, apes, gorillas, lions, tigers, elephant, leopards, lizards, insects, snakes etc. are live in the rainforest.

7. A place receives very little rainfall and temperature of that place is high throughout the year, then what type of climate will that place have.

Answer: A place receives very little rainfall and the temperature of that place is high throughout the year, then the climate of that place will be hot and dry.

8. Do butterflies and fish also migrate? (NCERT exemplar)

Answer: Yes, some butterflies and fish also migrate.

9. Name two regions in India which have the extreme climatic condition.

Answer: Two regions in India which have the extreme climatic condition are Leh and Thar.

10. What is climate?

Answer: The average weather pattern taken over a long time, say 25 years is called the ‘climate’ of the place.

11. Define weather.

Answer: Weather can be described as the regular atmosphere at a location in terms of temperature, humidity, rainfall, wind speed, etc.

Short Answer Type Questions

1. Mention some adaptive features of tropical animals.

Answer: Some adaptations of animals living in the tropical rainforests include living on the trees, development of strong tails, long and large beaks, bright colours, sharp patterns, loud voice, diet of fruits, sensitive

hearing, sharp eyesight, thick skin, ability to camouflage in order to protect themselves from predators, etc.

2. Why do birds migrate?

Answer: Birds migrate where the wind flow is helpful and the cold conditions allow them to disperse the heat generated by their flight

muscles. Birds must remain warm to survive. They migrate to warmer regions when winter sets in. They come back after the winter is over.

3. How do migratory birds find their way?

Answer: Some of the evidence proves that most of the migratory birds find the correct directions with the help of their built-in sense that can feel the Earth’s magnetic field. Some birds keep marking the landmarks during the trip. Some birds also depend on the sun during day time and stars during night time for covering a long distance.

4. What is the function of the Meteorological Department of the Government?

Answer: It records the daily weather conditions of every region of India and according to that it can also predict the upcoming weather of any place of India.

5. What are the benefits of predicting the weather or why we do so?

Answer: It helps us to plan our daily activities. For example: If we won’t go for a trip but the predicted weather says that there would be heavy rain for 2 to 3 days, we can postpone the plan

6. Describe some important characteristics of the tropical rain forest.

Answer: Tropical rain forest has a hot climate and it gets plenty of rainfall, because of continuous warmth and rain also the region supports a wide variety of plants and animals and its climatic condition is highly suitable for supporting an enormous number and variety of animals and plants.

PREVIOUS

HOME PAGE

NEXT