NEXT

PREVIOUS

CLASS Nine Maths Chap 3 Coordinate Geometry

Chapter 3: Coordinate Geometry

 Very Short Answer Type Questions: [1 Mark]

1. If the coordinates of a point are (x, y) and it lies in the 4th quadrant, then x > 0, y > 0. Is it true?

Sol. No, the sign of the coordinates of a point in the 4th quadrant is (+, –), therefore, x > 0, y < 0.

 2. Which of the following points lies on the x-axis?

(0, 4), (–5, –3), (5, 0), (0, 6)

Sol. All those points whose ordinate is zero lie on the x-axis, therefore (5, 0) lie on the x-axis.

3. On which axis does the point (0, 4) lie?

Sol. All those points whose abscissa is zero lies on the y-axis.

4. The ordinate of a point is negative in which quadrants?

Sol. The ordinate of a point is negative in III and IV quadrant.

5. The abscissa of a point is positive in which quadrants?

Sol. The abscissa of a point is positive in I and IV quadrants.

6. If (x, y) = (y, x), then x – y = 0. Is it true?

Sol. Yes, we have, (x, y) = (y, x). Equating the abscissae, we get x = y or x – y = 0

7. The perpendicular bisector of a line segment AB passes through the origin. If the coordinates of A are (–2, 0), then find the coordinates of B.

Sol. The distances of A and B from its perpendicular bisector will be equal, therefore the coordinates of B will be (2, 0)8. In the figure, find the point whose coordinates are (3, – 4).

 Sol. From the figure, it is clear that abscissa of point Q is 3 and its ordinate is – 4.

9. In the figure, find the distance between the points A and B.

 10. Which of the following points lies on the x-axis?

(0, 4), (–5, –3), (5, 0), (0, 6)

Sol. All those points whose ordinate is zero lies on the x-axis, therefore (5, 0) lies on the x-axis.

11. On which axis does the point (0, 4) lie?

Sol. All those points whose abscissa is zero lies on the y-axis.

12. The abscissa of a point is positive in which quadrants?

Sol. The abscissa of a point is positive in I and IV quadrants.

13. The ordinate of a point is negative in which quadrants?

Sol. The ordinate of a point is negative in III and IV quadrant.

14. On which quadrant do the points (–5, 2) and (2, –5) lie?

Sol. II and IV.

15. The perpendicular bisector of a line segment AB passes through the origin. If the coordinates of A are (–2, 0), then find the coordinates of B.

Sol. The distances of A and B from its perpendicular bisector will be equal, therefore the coordinates of B will be (2, 0)

16. What are the names of horizontal and vertical lines that are drawn to find out the position of any point in the Cartesian plane?

Sol: The names of horizontal and vertical lines that are drawn to find out the position of any point in the Cartesian plane are determined by x-axis and y-axis respectively.

17. What do you understand by coordinates?

Sol. The position of the points on the plane is defined with the help of an ordered pair of numbers also known as coordinates.

18. What is the position of a point X on a given figure below?



 Sol. X is located in the box D3.
NEXT
PREVIOUS