Click here for Study Material of Class 6 to 12 And Competitive exams and IIT-JEE, AIIMS and NEET Exams.

HOME PAGE

PREVIOUS

NEXT

Class 7 science Forests Our Lifeline Short answers

Chapter: Forests Our Lifeline

Additional Questions

Objective Questions

A. Write whether the following statement is True/False:

1. Forests protect the soil from humans.

2. Forests help to reduce water pollution and air pollution.

3. Soil helps forests to grow and regenerate.

4. Gum is not a forest product.

5. A forest is a purifier of kerosene and petrol.

6. The various components of the forest are interdependent on one another.

Answers:

1. False

2. True

3. True

4. False

5. False

6. True

Match the following:

1. Herbivores a. Habitats for wildlife

2. Microorganisms b. Depends on plants for food

3. Forest c. Branches of tall trees

4. Canopy d. Decomposers

Answers:

1. b

2. d

3. a

4. c

Fill in the blanks:

1. The branchy part of tree stem is known as the crown of the tree.

2. Plants release Oxygen in the process of.

3. We get various from forests.

4. Humus is dark coloured.

5. The loss is the greatest threat of wildlife.

Answers:

1. above the

2. photosynthesis

3. Products

4. Soil

5. Forest

Very Short Questions:

1. Name some insects that can be found in the forest?

Answer: Ants, spiders, bees, butterflies, etc. are the names of some insects found in the forest.

2. During which process the plants release oxygen?

Answer: Photosynthesis is the name of the process by which plants prepare their food.

3. Name the factors responsible for the clearing of forests or deforestation.

Answer: The factors responsible for the clearing of forests are the construction of roads and buildings, industrial development, increasing demand for wood, etc.

4. What is the name of the plant that forms the lowest layer in the forest?

Answer: Herbs are the name of the plant that forms the lowest layer in forest.

5. Define canopy?

Answer: The roof of the forest made by braches of trees is called the canopy.

6. Define understorey?

Answer: The different horizontal layers formed due to different types of crowns in the forest is called understorey.

7. Give names of some animals that live in deeper areas of the forest.

Answer: Jackals, elephants, porcupines, bears, bison, etc. live in the deeper area of the forest. Short Questions:

1. Which animals are known as scavengers?

Answer: Those animals which eat dead animals are called scavengers. Example: vultures, jackals, crows, ants, etc. Scavengers are the cleaning agents of our environment. Scavengers do not breakdown complex dead organic matter into simple ones.

2. Why plants are called producers of food?

Answer: Plants are known as producers of food because green plants make their own food from carbon dioxide and water in the presence of sunlight by a process called as photosynthesis and provide food to all living organisms which live in the forest.

3. Explain food chain?

Answer: A food chain can be defined as a sequence of living organisms in which one organism feeds on another. For example, a typical chain in grassland in which lion depends on deer and deer depends on the grass.

Grass→ Deer→ Lion

4. Why the name of “green lungs” is given to the forests?

Answer: Forests are called as green lungs because forests provide us with oxygen to breathe. If we rapidly cutting down forests means we are cutting down the oxygen supply to us. That is why they are called green lungs.

5. What happens to the dead body of an animal in the forest?

Answer: When an animal dies in the forest the body of the dead animal is eaten up by scavengers like vultures, jackals, hyenas, etc. These animals do the functions of cleaning in the forest. This is the reason shows that nothing goes waste in the forests.

6. How deforestation can increase the earth’s temperature?

Answer: Yes, it is true deforestation can increase the earth’s temperature; if there are no trees and plants, there will be no photosynthesis. Due to this carbon dioxide of the atmosphere will not be used. This will increase the level of carbon dioxide, resulting in the increase of earth’s temperature.

PREVIOUS

HOME PAGE

NEXT