Class 6 Living organisms-their surrounding

Class 6-Home

Next

KEYWORDS
Species: a group of organisms that are capable of interbreeding freely
Hibernation: a period of time when animals of polar region go for winter sleep
Habitat: the place where an organism lives comfortably terrestrial organisms: organisms that live on
land or are adapted to live on land
Stimulus: a condition which produces a response in an animal
Adaptation: features developed in an organism to survive in a particular environment
Nocturnal: the animal which remains active during night biotic component: all living components of a
habitat abiotic component: all non-living components of a habitat
Aquatic: organisms that live in water
Respiration: the process by which the living organisms respire to produce energy from the breakdown of the food in the cells.
Autotrophs: organisms which can prepare their own food
Frog
Heterotrophs: organisms which are unable to prepare their own food and depend on plants or other animals for their food aquatic plants: the plants living in water.
POINTS TO REMEMBER
 The surrounding where plants and animals live is called their habitat.
 Your surrounding consist of both living and non-living things.
 A habitat has two component: biotic and abiotic.
 Hibernation is a state of sleep that animals go into, to cope with extreme cold and shortage of food. Aestivation is a sleep-like a state, that animals living in an extremely hot climate go into.
 Adaptations are structural or functional adjustments that help an organism survive in its habitat.
 Plants and animals differ from each other on several modes; like nutrition, locomotion, response to stimuli, growth pattern, reproduction and cell structure.
 Plants which grow in deserts are called xerophytes. Such plants have needle-like leaves, sunken stomata in leaves and thick cuticle on the stem and leaves.
 Herbivores living in grasslands have strong teeth, long ears and long legs. Their eyes are on the sides of their head.
 Aquatic animals have streamlined body and they take up oxygen from water with the help of gills.
 There is a wide variety of organisms living in various habitats.
 Living beings show a wide variation in their size, shape, food habits and in their living place.
 Webbed feet help a frog to swim in water.
 Many desert animals remain inactive during the day and become active during the night. Such animals are called nocturnal.
 Each type of animal has modified itself to adapt well to its environment.

A. Multiple-choice Questions:
1. Which one of the following is not a terrestrial habitat?
(a) Ocean
(b) Tree
(c) Soil
(d) Desert
2. An organism needs energy to
(a) respire
(b) grow
(c) do work
(d) all of these
3. The nocturnal animals are active during
(a) sunset
(b) sunrise
(c) night
(d) day
4. Which of the following is an amphibian?
(a) Man
(b) Bird
(c) Both of them
(d) None of these
5. have streamlined body
(a) Tigers
(b) Fish
(c) Earthworms
(d) Polar bears
6. Plants that grow in deserts are called
(a) xerophytes
(b) aquatic habitats
(c) mesophytes
(d) hydrophytes
7. Which one of the following does not grow?
(a) Plant
(b) Pencil
(c) Cat
(d) Insect
8. All animals need
(a) air, food and water
(b) food, water and shelter only
(c) food and water only
(d) water only
9. Which of the following is also known as autotrophs?
(a) Microorganism
(b) Plants
(c) Insects
(d) Animals
10. Which of these is a herbivore?
(a) Lion
(b) Eagle
(c) Tiger
(d) Cow

Ans: 
1. (a) 2. (d) 3. (c) 4. (d) 5. (b) 6. (a) 7. (b) 8. (a) 9. (b) 10. (d)

B. Fill in the blanks :
1. All living organisms use food to produce————–
2. Survival in the environment in which an organism lives is known as—————–
3. Mountain regions are generally very————— and—————.
4. A large area of land covered mainly with the tree is called a—————–.

Ans: 1. All living organisms use food to produce energy.
2. Survival in the environment in which an organism lives is known as habitat.
3. Mountain regions are generally very cold and windy.
4. A large area of land covered mainly with the tree is called a forest.

C. State whether ‘True’ or ‘False’
1. Only green plants can make their own food.
2. In cacti, leaves are reduced to spines to prevent the loss of water.
3. Plants grow for a definite period of time.

Ans: 1. True 2. True 3. False


Class 6-Home

Next