Chapter 2 Class 6 Food Its Components notes

Home Page Class VI Science

Previous      Next

Multiple Choice Questions (MCQs)

1. Starch is a kind of
(a) fat (b) carbohydrates
(c) protein (d) vitamin
2. Night blindness is caused due to the deficiency of
(a) vitamin B (b) vitamin D
(c) vitamin C (d) vitamin A
3. Spongy and bleeding gums are symptoms of
(a) scurvy (b) rickets
(c) night blindness (d) beriberi
4. One of the following items will show a positive starch test
(a) egg (b) rice
(c) wheat (d) potato
5. The water-soluble vitamin in the following is
(a) vitamin E (b) vitamin C
(c) vitamin K (d) vitamin E

6. Which one of the following disease occurs in babies due to the deficiency of proteins as well as carbohydrates in diet?
(a) Goitre (b) Night blindness
(c) Kwashiorkor  (d) Marasmus
7. Excess eating of fatty food makes a person.
(a) obese (b) goitre
(c) fatty (d) marasmic
8. Fish is a rich source of
(a) iodine (b) phosphorus
(c) potassium (d) iron
9. The undigestible material present in food is known as
(a) vitamins (b) water
(c) roughage (d) proteins
10. Which of the following is not a vitamin
(a) D (b) K
(c) A (d) M

Answers:

Multiple Choice Questions (MCQs).

1. (b) 2. (d) 3. (a) 4. (d) 5. (b) 6. (d) 7. (a) 8. (a) 9. (c) 10. (d)

State whether the following statements is ‘True’ or ‘False’.
1. The absence of a particular vitamin and mineral can cause a deficiency disease.
2. The substance is starch that gives blue colour with iodine when it is tested.
3. The fibrous indigestible material present in our food is called as roughage.

Answers:

State whether the following statements are ‘True’ or ‘False’.
1. True 2. True 3. True

Very Short Answer Type Questions NCERT

1. Name two diseases caused by the deficiency of minerals in the diet.
2. Name the solution which can be used to test the presence of proteins in a food.
3. Name the nutrient/nutrients whose deficiency causes kwashiorkor disease in children.
4. What is dehydration?
5. Name a mineral which is required for keeping our bones healthy.
6. Why is fat very important in our diet?

Answers:

Very Short Answer Type Questions.

1. Anaemia, Goitre
2. Copper sulphate and caustic soda solution
3. Proteins
4. Loss of water from the body is dehydration.
5. Calcium
6. Fats are stored mainly under the skin in the body. They provide energy, particularly when the body runs short of carbohydrates. So, they are very important in our diet.


Home Page Class VI Science

Previous      Next